le creusetPrzed zakupem odpowiedniej brytfanny warto dowiedzieć się o niej kilku istotnych rzeczy, aby nowo nabyte naczynie spełniało wszystkie nasze wymagania podczas przygotowywania dań. Jeśli planujesz przyrządzać różnego rodzaju mięsa, zapiekanki, warzywa czy też jednogarnkowe dania brytfanna świetnie sprawdzi się u Ciebie w kuchni. To wielozadaniowe naczynie sprawdza się nie tylko do pieczenia oraz zapiekania w piekarniku, lecz nadaje się również do gotowania na palniku kuchennym. W sklepie znajdziemy całe mnóstwo propozycji brytfann, które znajdziemy pod różną postacią materiałów oraz kształtów. Najtrudniejsze jest wybrać tą jedyną. Czym się kierować podczas zakupu nowej brytfanny? Jakie rodzaje brytfann znajdziemy w sklepie? O tym już w dzisiejszym wpisie.

Co uwzględnić podczas zakupu brytfanny?

  Koniec wybierania narzędzi oraz naczyń kuchennych jedynie po wyglądzie. Brytfanna to jeden z większych przyborów i między innymi dlatego tego rodzaju zakup powinien być szczególnie przemyślany. Na rynku znajdziecie między innymi dwa najpopularniejsze rodzaje brytfann – brytfannę z pokrywą oraz otwartą. Która sprawdzi się u Ciebie? Sprawdź!

Brytfanna z pokrywą

  To naczynie dla osób, które cenią sobie soczystość oraz aromat przyrządzanych potraw.  Brytfanna le creuset z pokrywą zapewni, że para wodna nie wydostanie się z  wnętrza naczynia, lecz będzie przenikać w przygotowywane danie. Przykrywka podczas duszenia zapewnia nas, że wszystkie najcenniejsze składniki potrawy wylądują na naszym talerzu. To pozwala zachować najwyższą jakość dania ze względu na jego liczne witaminy oraz naturalne soki. Brytfanna le creuset sprawdza się do przyrządzania ryb, mięs, warzyw, czy też wszystkich dań, gdzie za wszelką cenę pragniemy wydobyć jej prawdziwy aromat. Pokrywa znajdzie swoje zastosowanie nie tylko w piekarniku. Po wyciągnięciu jedzenia z kuchenki, przykrywa będzie dbać, aby danie nadal utrzymywało swoją temperaturę, przez co spóźnieni goście nigdy nie otrzymają ostudzonego dania.

Brytfanna otwarta

  Naczynie bez pokrywy pozwala na częstsze nawadnianie potrawy sosem własnym, czy też zwykłą wodą. Dzięki temu, że para wodna może ulatniać się podczas pieczenia potrawy są znacznie chrupkie niż w przypadku przyrządzania dań w brytfannie z pokrywą. Jest to również idealny sposób na uzyskanie soczystego dna dania, zatem polecana jest dla bardziej wymagających smakoszy oraz dla zaawansowanych kuchmistrzów. Oprócz przyrządzania słonych potraw, brytfanny otwarte świetnie spełnią rolę naczynia na różnego rodzaju ciasta i wypieki.