Każdy kto zajmuje się produkcją wina lub piwna doskonale wie jak ważne w tym procesie jest wybór odpowiednich drożdży. To one bowiem odpowiadają na proces fermentacji alkoholu. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów drożdży służących do produkcji alkoholu. W związku z tym ich wybór wcale nie jest taki prosty. Warto jest więc wiedzieć jakie rodzaje drożdży cieszą się największą popularnością.
Drożdże jednodniowe
Producenci wyrobów alkoholowych najczęściej sięgają po drożdże Turbo. Dają one bowiem najlepsze efekty. Jednym z rodzajów tych drożdży są drożdże jednodniowe. Jest to produkt, który pozwana na odfermentowanie kilku kilogramów cukru w zaledwie jedną dobę.
Drożdże mocne
Dużą popularnością wśród producentów wyrobów alkoholowych cieszą się także tzw. drożdże mocne. Na efekt ich zastosowania należy poczekać nieco dłużej niż w przypadku drożdży jednodniowych. Czas ten wynosi ok. tygodnia. Jednak co ważne pozwalają one na oferementowanie kilku kilogramów cukru w jednym nastawie. Ich wykorzystanie daje tolerancję alkoholu na poziomie 19%.
Drożdże Pure
Drożdże Turboto grupa, do której zalicza się także drożdże Pure. Wykorzystuje się je w przypadku kiedy najbardziej zależy nam na czystości fermentacji. Oznacza to, że alkohol wyprodukowany przy pomocy tych drożdży cechować będzie się niezwykłą czystością.
Drożdże ekonomiczne
Od razu należy rozwiać pewne wątpliwości. Nazwa ekonomiczne wcale nie oznacza, iż są to drożdże najtańsze, a tym samym najsłabsze pod kątem jakości. Ekonomiczne oznacza, iż w tym przypadku mamy najlepszy stosunek w relacji cena a jakość. Dzięki zastosowaniu tych drożdży można osiągnąć naprawdę bardzo dobre efekty. Są one wykorzystywane przede wszystkim do produkcji alkoholów, które plasują się na średniej cenowo półce.
Drożdże do dużych nastawów
Na koniec warto wspomnieć jeszcze o grupie drożdży, które wykorzystywane są do produkcji alkoholu w dużych nastawach. Innymi słowy, są one wykorzystywane w sytuacji, w której posiada się bardzo duże zbiorniki fermentacyjne. Jeśli chce się przeprowadzić fermentację w bardzo dużym zbiorniku wykorzystać należy właśnie drożdże, które są specjalnie do tego przeznaczone. Tego typu drożdże wytrzymują bardzo wysokie temperatury podczas procesu fermentacji. Jeśli chce się stosować drożdże Turbo to nie warto na tym produkcie oszczędzać. Lepiej jest zainwestować w lepszej jakości efekt, ale mieć pewność, że dzięki nim osiągnie się oczekiwany efekt. Oczywiście ich wybór zależy od kilku czynników. Jednym z nich jest choć czas fermentacji.