Na rynku dostępnych jest wiele różnych ekspresów do kawy. Jako że zakup takiego urządzenia to zazwyczaj niemały wydatek, staramy się wcześniej zebrać jak najwięcej informacji o parametrach danego ekspresu. Ale najpierw musimy wybrać konkretny rodzaj ekspresu. Tym razem przyglądamy się ekspresom kolbowym i porównujemy je z innymi rodzajami. Dla kogo jest ekspres kolbowy, jakie parametry powinien spełniać i czym różni się od ekspresów automatycznych czy przelewowych? Oto nasz mini-ranking ekspresów kolbowych, czyli krótki przewodnik po świecie kawoszy.
Poświęć minutę albo dwie
Ekspres kolbowy to z pewnością ten typ maszyny, który wymaga naszego czasu i odrobiny zachodu podczas przygotowywania kawy. W odróżnieniu od ekspresu automatycznego, który wszystko wykona za nas po naciśnięciu jednego guzika, sami musimy zmielić kawę, połączyć kolbę z ekspresem, spienić o dolać mleko (opcjonalnie). Jednakże ma to swoje plusy. Przede wszystkim mamy o wiele większą kontrolę na całym procesem parzenia kawy, bo to my decydujemy jak grupo mielimy ziarna, w jakiej temperaturze parzymy i jak długo to robimy oraz pod jakim ciśnieniem (dobry ekspres kolbowy powinien dawać nam możliwość ustawiania ciśnienia i temperatury wody). Dlatego ten rodzaj ekspresu zainteresuje raczej osoby, które chcą i mogą poświęcić kilka minut na przygotowanie całości, a smak jest dla nich najważniejszy. To ekspres dla prawdziwych kawoszy.
Mała filiżanka espresso
Właśnie ten typ kawy otrzymujemy za pomocą ekspresu kolbowego. W rankingach ekspresów kolbowych zawsze znajdziemy większość parametrów podporządkowanych pod ten typ kawy. Oczywiście oprócz espresso wykonać możemy inne kawy budowane na jego podstawie, ale musimy wykonać to ręcznie. Ekspresy kolbowe wymagają jednak od nas pewnej wiedzy i wprawy w parzeniu kawy. Pamiętajmy, że jest to urządzenie albo do domu, dla jednej-dwóch osób, albo do kawiarni/gastronomii (oczywiście w zależności jak drogie, profesjonalne i duże dane urządzenie jest), ale nie do pracy. Tam potrzeba ekspresu, który szybko zaparzy dużą ilość kawy, jak ekspres przelewowy.
Zwróć uwagę na te parametry
Jakie są idealne parametry do zaparzenia espresso? Rankingi ekspresów kolbowych stanowią jasno - idealny ekspres kolbowy powinien parzyć kawę za pomocą wody o ciśnieniu 9 barów i temperatury 88-92 stopni, a cały proces powinien trwać ok. 25 sekund. Dlatego woda musi być w stałej temperaturze przez niemal pół minuty! Do espresso kawę należy zmielić bardzo drobno - o tym także warto pamiętać, bo nawet najlepszy ekspres nie uratuje kawy o niskiej jakości lub nieodpowiednio zmielonej.